fbpx

Fra tretthet og uførhet til energi og tilstedeværelse

Fra å være uføretrygdet pga av tretthet som hadde pågått i over 3 år oppsøkte hun meg. Hun hadde vanskelig for å konsentrere seg, korttidsminne var nesten borte. Hun gjorde mange oppgaver igjen og igjen, eller hun husket ikke hva hun skulle da hun gikk fra et rom til et annet. Store deler av dagen var hun sengeliggende. Etter anmodning fra legen var hun kommet til meg. Hun var ikke motivert for behandlingen, noe som hun var svært tydelig på ovenfor meg. Hun kom bare her for å tilfredstille legen og NAV.

Kronisk tretthet

Mitt krav til henne for å komme til behandling var at hun skulle følge et bestemt opplegg i minimum 6 uker i første omgang. Ville hun ikke det kunne ikke jeg hjelpe henne.

Vi ble enige om denne kontrakten. Etter 6 uker hadde vi en oppsummering. Resultat: bedre nærvær til seg selv, mer til stede for andre, og øvelsene hjemme gikk mye lettere å gjennomføre. Kanskje har jeg noe mer energi?

Jeg hadde hørt denne motvillige bekreftelsen før, og jeg visste at dette bunnet i en angst for å håpe. For håpet hadde uteblitt så lenge.

Jeg motiverte henne for å fortsette behandlingen. Etter et år begynte hun i en 20% stilling. Etter 2 år var hun i 70% stilling, og der ønsket hun å bli. Vi avsluttet behandlingen med avtale om å fortsette egentreningen,og ta kontakt dersom noe endret seg. Hun gjorde nå daglig øvelser i Basal Kroppskjennskap og mediterte en gang daglig.

En mørk novemberkveld ringte hun meg og unnskyldte seg først at hun tok kontakt utenom arbeidstid. Hun var utmattet og fortvilet. Vi ble enige om å møtes dagen etter på Gro Klinikken.

Anna, hadde byttet jobb. Alt hadde gått så fint. Jobben var interessant, men hun kjente at det gav henne mer utfordringer enn tidligere. Barna var blitt større, men hun hadde en del utfordringer i forhold til tenåringer hjemme. Mannen hadde begynt å pendle, og var bare hjemme i helgene.

Jeg spurte om hun fortsatt mediterte og om hun gjord BK øvelsene. Hun så skyldbetynget på meg. Nei, det hadde det siste 3/4 året blitt lite prioritert. Hun hadde hatt så mange baller i luften, og var så mye alene om barna. Hun hadde magesmerter og periodevis diarre.

Jeg tenker med en gang på hvordan er pusten, – og ganske riktig, – hun hadde vanskelig for å slippe pusten ned i magen.

Vi ble enige om en ny kontrakt på 6 uker. Denne gangen var hun veldig motivert. En avtale om ukentlig individuell konsultasjon og at hun skulle gjenoppta sin daglige meditasjon og de daglige BK øvelsene.

Denne gangen hadde jeg også fått erfaring med kosttilskudd som jeg visste hadde god effekt. Hun ble enig om å prøve. 

Etter 2 uker fortalte hun meg at hun husket bedre. Opplevelser som bare hadde vært kort tilbake i tid og som hun hadde opplevd som fjerne var tydliger nå. Hun opplevde å våkne før vekkerklokken og hun følte seg mer uthvilt da hun sov roligere. Hun kunne igjen ligge våken om morgenen og filosofere om livet som hun likte så godt. Dette var en tid på døgnet der hun alltid hadde vært kreativ. Hun kjente at energien og lysten på livet var tilbake. Hun hadde større tilstedeværelse til seg selv og til omgivelsene.

Magen fungerte bedre. Hun hadde bare en avføring til dagen, – mot opptil 6 ganger tidligere.  Etter 6 uker var hun tilbake til jobb i 50 % stilling. Hun hadde hatt en samtale med sin mann at han måtte begynne å jobbe hjemme igjen, – og det skulle han få til om et par måneder. Anna så at hun måtte stille krav til omgivelsene for at hun skulle fungere i dagliglivet.

Vi har fremdeles kontakt en gang i måneden etter 3 måneder i behandling. Hun vil komme for å være helt sikker på at hun har meditasjonen og BK øvelsene «under huden» igjen.

Basal Kroppskjennskap

Za Zen Meditasjon

Gro Randi