fbpx

Juletradisjoner. Blir julen slik den var ifjor?

Spenningen, i adventstiden. Hysj, hysj og mange hemmeligheter. Barn som er hemmlighetsfulle, voksne som er hemmlighetsfulle. Alle sprekkferdige til å fortelle hemmeligheten de bærer på. Noen klarer ikke å holde tilbake. Egentlig godt å få lettet seg, da det var vanskelig å holde på dette helt for seg selv.

Dagen før dagen, – en skitur. total avspenning, når gode forberedelser har vært gjort. Nyte dagen før dagen.L1090124

Så er dagen der og den tradisjonelle TV programmene kommer. Min datter benker seg foran TV skjermen og blir sittende urørlig i en og en halv time. Hun er 19 år, men har gjort dette alltid. Jeg hører på med et halvt øre, lar lukten av pinnekjøtt pirre neseborene og sulten mends jeg gir meg i kast med juleposten.

L1090077

Jeg leser den som alltid. Uten å vite avsender og koser meg med historiene, oppdateringene, gledene og sorgene mine venner har opplevd det siste året. I løpet av lesingen må jeg konsentrere meg på hvem dette kan være, alltid spennende å røpe det for meg selv før jeg kommer til slutten av julebrevet.

Brøddeigen, farmors oppskrift på flettebrød står og godgjør seg i nærheten av grytene. Varmen som utvikles fra ovnen setter god fart i hevingen.

L1090092

 For første gang opplever vi å ha tid til å åpne julegavene. Det var fantastisk å se hva barna fikk og ikke minst fra hvem. Kjenner du deg igjen?

L1090067Brødene er ferdigstekte, deilige gylne. Lukten blander seg med eimen av pinnekjøttet. Spenningen er over. Vi synker tilbakelent ned i sofaen og nyter velbehaget av metthet og glede.

L1090096

Venter på neste dag som skal aktivere spyttsekresjonen. Årets hummer sakl på bordet.

L1090145

Det er jul, – det er refleksjon på å tenke over at vi er heldige som har det slik. Være takknemlige og ikke la samvittigheten lage skygge over gleden å nyte. Heller sende en tanke til dem som ikke kan få oppleve dette. Det er viktig at vi setter pris på våre juletradisjoner uten alltid å ha dårlig samvittighet for at andre ikke kan. Dele i adventstiden, være raus, ikke bare med gaver, men med kjærlighet og omsorg.

Hva tenker duom dine juletradisjoner? Har du dårlig samvittighet for at du har mulghet til å feire jul på denne måten?

Har du lyst å dele dette nyhetsbrevet, – gjør det gjerne. Setter også pris på dine kommentarer.