fbpx

Stabil balanse på Balansepute

SITTEPUTE

Sitter ditt barn urolig på skolen eller ved middagsbordet????? Sklir det ned fra stolen før du vet ordet av det?? Vifter det med armer å bein når det sitter??? Sitfit er brukt til barn i skolen som sitter urolig. Fysioterapeuter har gjort undersøkelser på dette og funnet ut at den lille ”uroligheten” som Sitfit skaper gjør at barna blir roligere i sammenhenger som nevnt ovenfor.

SIT FIT PUTE aktiviserer de posturale refleksene, holdningsrefleksene, som ligger nærmest ryggsøylen, og dermed aktiveres den dype indre muskulaturen.

Samtidig holdes barnet i stadig bevegelsen og får ”ut” noe av sin uro. Barnet blir i bevegelse og sittestillingen blir dynamisk. Disse refleksene blir først aktivert når det blir et visst trykk på ryggsøylen i loddrett retning. Vi sier gjerne at de ”fyrer” til den dype indre ryggmuskulaturen og aktiverer den. Sitter vi ikke med et visst trykk nedover vil trykket reduseres, og den ytre ryggmuskulaturen vil etter hvert overta oppgaven med det statiske arbeidet. Den ytre muskulaturen er laget for å gjøre et dynamisk arbeid, som bøye seg fram, til siden og rotere rundt egen akse.

Utprøving av putene i 2, 3, 4 og 5 klasse på Steinerskolen i Haugesund et halvt år. Tilbakemeldingen fra lærerne har vært: Mindre uro i klassen, bedre konsentrasjon.

Gro Med Puter redigert G

Som fysioterapeut vet jeg at når dette er til stede, er også er fri pust tilstede og sirkulasjonen i kroppen er på sitt beste. Når fri pust er tilstede kan armer og bein brukes fritt. Dvs. beina kan støttes mot golvet, og armene kan brukes til det som er aktuelt akkurat nå. Bolen holder dem oppe med de indre ryggmusklene, og  bolen pustes fritt i. Dermed har også de barna som ikke er urolige, også nytte av disse putene for å forebygge senere rygg- og nakkelidelser.

Putene kan også benyttes av voksne for å opprettholde en god og økonomisk sittestilling. Å finne balanse mellom indre og ytre muskulatur er en viktig del av en oppreist holdning.

Putene er så og si uslitelige og kan nok brukes gjennom hele barneskolen. Trenger du pute? Ta kontakt, – jeg har på lager.

Var dette god innformasjon til deg?

Del gjerne dette blogginnlegget.